Ako môžete otestovať kvalitu medu

Med
Med

Med je priam zázračná potravina, ktorú ľudstvo objavilo už pred tisícročiami. Ak na med nieste alergickí alebo naň nemáte intoleranciu, pravdepodobne vám chutí. Okrem toho, že je sladký, je aj veľmi zdravý. Obsahuje totiž vitamíny, minerály a antioxidanty a tiež je známy svojimi protizápalovými a antibakteriálnymi účinkami.

Lenže nieje med ako med. Je smutným faktom, že v dnešnej dobe by mal byť človek obozretný voči všetkému. A čo si nepripravíte sami, tomu radšej neverte. Alebo inak – dôveruj, ale preveruj.

Ak teda sami nieste včelárom alebo nekupujete med od včelára alebo z iného overeného zdroja, môžete rôznymi spôsobmi urobiť test medu – sami vyskúšať, ako je na tom s kvalitou med, ktorý máte doma. A či jeho výrobca neklamal v povinných údajoch, ktoré sa podľa zákona musia vyskytovať na etikete.

K týmto údajom patrí napríklad obsah doplnkových látok a aróm. Do pekla, ale čo by robili v mede? Prírodný med je predsa bez príchutí. Pri ňom si môžete byť istí, že vášmu telu skôr prospieva ako škodí. A vôbec najhoršie sú umelé arómy.

Výrobca však môže klamať aj inými, aj keď menej škodlivými spôsobmi. K tým patrí napríklad pančovanie medu cukrovým sirupom alebo inými sirupmi. Tie sú, samozrejme, lacnejšie ako med a tak sa týmto spôsobom vedia výborne znižovať náklady na produkciu medu. Ako ale zistiť, že výrobca med krstí?

Použite refraktometer na med

Použitie refraktometra na med patrí k najspoľahlivejším metódam určovania kvality medu. Refraktometer na med je optické zariadenie, z ktorého stupnice dokážete odčítať mnohé zaujímavé údaje.

Oproti iným refraktometrom sa ten na med vyznačuje aj špeciálnou stupnicou, ktorá priamo uvádza percento vody v mede na základe jeho hustoty. Stačí vám na to iba zopár kvapiek.

Štandardný obsah vody v mede sa pohybuje medzi 14 a 18 percentami. Do 20 percent je výsledok ešte v norme, číslo nad 20 percent už však znamená, že je niečo v neporiadku. Ešte treba poznamenať, že bežne má med prakticky neobmedzenú spotrebu, ale už pri obsahu vody medzi 18 a 20 percentami sa trvanlivosť tohoto tekutého zlata dramaticky znižuje.

Skontrolujte med pohľadom

Starí včelári používali pre kontrolu kvality medu obyčajný pohľad. Ak nemáte skúsenosti, potom nejde o príliš spoľahlivý spôsob, ale postupom času sa vaše schopnosti môžu zlepšovať.

Pohľadom tak ale určite zistíte napríklad scukornatený med. V takom prípade ale med reklamovať nemusíte. Cukornatenie naopak signalizuje vysokú kvalitu medu, čo sa pomerne málo vie.

Otestujte ho savým papierom

Áno, savý papier už nieje úplne bežným vybavením domácností, najmä odvtedy, čo sa v školách prakticky prestali používať atramentové perá (čo je škoda, ale to už je iná téma). Med by sa do papiera nemal vsiaknuť, ale mal by tiecť po jeho povrchu. Ak sa vsiakne, znamená to, že je v ňom príliš veľa vody.

Nalejte ho do vody

Med môžete aj skúsiť naliať do pohára s vodou. Ak vám vzorka padne v jednom kuse priamo ku dnu, je to dobré znamenie. Naopak ak sa začne rozpúšťať, poukazuje to na príliš veľký podiel vody. Týmto spôsobom je možné určiť aj obsah prípadných aróm a dochucovadiel, a to tým, že do pohára vody vopred kvapnete trochu jódovej tinktúry. Ak roztok modrá, znamená to problém a pravdepodobne ide o prítomnosť škrobu.

Ďalšie tipy a triky

Kvalitu medu zistíte viac či menej spoľahlivo aj inými spôsobmi, ku ktorým patrí napríklad aj kontrola vrstiev. Prírodný med by vrstvy tvoriť nemal, naopak ten aromatizovaný je tvoriť bude. Ďalej si k medu môžete čuchnúť.

Ak ucítite syntetickú vôňu, malo by vás to opäť varovať. Ako doplnkovú metódu môžete použiť aj kontrolu etikety. Vzhľadom k rôznym exotickým peľom a alergénom by ste mali kupovať skôr domáce výrobky.

Produktom s univerzálnym nápisom „vyrobené v EU“, respektíve „poľnohospodárska produkcia EU/mimo EU“ sa radšej vyhnite.

Ďalšie spôsoby a podrobnejší návod ako pri nich postupovať nájdete v článku 10 jednoduchých trikov, ako otestovať kvalitu medu na blogu e-shopu kupteraz.sk.